Go Back   Rage3D » Rage3D Discussion Area » Graphics Technology Forums » More Discussions » Multimedia Discussion and Technical Support
Rage3D Subscribe Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

Multimedia Discussion and Technical Support Discussion and support forum for all of the All-In-Wonder Radeon cards, the TV-Wonder, Remote Wonder I and II, the new HDTV Wonder, and basically anything with VIVO support.

"
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Mar 7, 2007, 04:57 PM   #1
Advertisement (Guests Only)

Login or Register to remove this ad
tagteam
Radeon HD 6670
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 39
tagteam is still being judged by the masses


Default Catalyst Media Center folder opens on startup

Just in case anyone was wondering.......KNOWN ISSUE! I thought I would make an attempt to save others the 3-4 hours I spent trying to track down, and resolve, this issue. Ultimately, I found it buried on the ATI web site in the KB and, of course, **there IS no** resolution at the present time.

So, according to ATI:

Symptoms:
For some systems, the Catalyst Media Center folder may open as Windows boots. This may happen every time the computer boots up. When the computer is running, the folder can be closed without any other issues.

Solution:
Currently there is no solution. ATI Engineering has been advised of this issue and is investigating. Any updates will be published when they become available.


Query:

1) How can THESE people be so clueless?

2) Is it THAT difficult to figure out WHAT is causing the folder to open?

I mean, this is a relatively minor issue but it sure is annoying to have to close the stupid thing every time I reboot. I just can't imagine that a fix for this would involve some lengthy "investigation" by "ATI Engineering". Geez!
tagteam is offline   Reply With Quote
Old Mar 7, 2007, 07:59 PM   #2
x-tech
Windows 7 Junkie
 
Join Date: Jun 2005
Location: Canada Boonies
Posts: 241
x-tech is still being judged by the masses


Default

This was happening to me until I removed an old registry entry for MMC in my startup. No more CMC folder after that!

It couldn't be that easy?!
x-tech is offline   Reply With Quote
Old Mar 8, 2007, 12:43 AM   #3
tagteam
Radeon HD 6670
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 39
tagteam is still being judged by the masses


Default

Quote:
Originally Posted by x-tech View Post
...It couldn't be that easy?!
Nope! Not that easy.....not for me, at least. I've been through the registry (about a million times) manually searching for anything related to ATI, ATIMMC, et al, *after* doing reg cleanings with jv16 PowerTools (again, about a million times) and I'm still getting that blasted folder at startup.

Thus, I sincerely doubt it has anything to do with a leftover entry in the registry. In fact, I believe I've narrowed it down to one of three culprits; CLMLServer.exe (aka CyberLink Media Library Service), CLCapSvc.exe (aka CyberLink Background Capture Service), and CLSched.exe (aka CyberLink Task Scheduler). The CMC folder opens when one of those three services starts after the Windows desktop appears. The *problem* is I can't seem to disable any of those services without also disabling CMC itself (i.e. CMC won't start without those services running).
tagteam is offline   Reply With Quote
Advertisement (Guests Only)
Login or Register to remove this ad
Old Mar 8, 2007, 07:08 AM   #4
x-tech
Windows 7 Junkie
 
Join Date: Jun 2005
Location: Canada Boonies
Posts: 241
x-tech is still being judged by the masses


Default

Well I must be really losing it then because the folder stopped opening immediately after I removed the old MMC entry. Nothing else was done.

Got lucky I guess.
x-tech is offline   Reply With Quote
Old Mar 8, 2007, 08:21 AM   #5
Agustus
Rage3D Veteran
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 1,304
Agustus is still being judged by the masses


Default

Quote:
Originally Posted by tagteam View Post
Query:

1) How can THESE people be so clueless?

2) Is it THAT difficult to figure out WHAT is causing the folder to open?
Quote:
Originally Posted by tagteam View Post

In fact, I believe I've narrowed it down to one of three culprits; CLMLServer.exe (aka CyberLink Media Library Service), CLCapSvc.exe (aka CyberLink Background Capture Service), and CLSched.exe (aka CyberLink Task Scheduler). The CMC folder opens when one of those three services starts after the Windows desktop appears. The *problem* is I can't seem to disable any of those services without also disabling CMC itself (i.e. CMC won't start without those services running).
Technically, it shouldn’t be that hard for ATI / AMD to address this issue but as you have seemed to have discover we are not likely dealing ATI / AMD software here but rather Cyberlink software. Since, apparently, ATI / AMD have licensed Cyberlink PowerCinema software and just seemingly renamed it “Catalyst Media Center” actual technical support for the product is likely passed on through ATI / AMD to Cyberlink.

In other words, ATI / AMD probably haven’t got a clue about support for the product and a support plan is probably in place for Cyberlink to address such matters.

For the record, I agree with x-tech. I have installed CMC on a number of different systems at different times and the only time I came across this issues was when MMC was already installed on they system. Although neither software package is worth the trouble IMO.
__________________
Intel Core i7 920 | ASUS P6T Deluxe | MSI GTX260 | 6GB DDR3 Tri-Channel | Seagate 750GB + WD 1TB | Antec 300 Case | Windows 7 Home Premium 64bit

Intel Core i7 860 | ASUS P7P55D Pro | eVGA 8800GT | 4GB DDR3 | WD 1TB | Antec 300 Case | Windows 7 Ultimate 64bit

ViewSonic VX2235WN 22" 16:10 5ms LCD | Intel Core 2 Quad Q6600 | 2GB Corsair XMS2 DDR2 800 + 1GB OCZ DDR2 800 | Gigabyte GA-P35C-DS3R | eVGA 8800GT 512MB | 2x AVerTV Combo PCIe X1 Tuners QAM| LG GGW-H20L Blu-Ray Burner | 2x Seagate 650GB HDD | CoolerMaster eXtreme 650W SLI PSU | Antec P180 | Vista Home Premium OEM SP2

ViewSonic N3250W 32" 16:9 8ms HD Ready LCD TV With HDMI | ViewSonic VX2235WN 22" 16:10 5ms LCD | AMD Athlon 64 X2 4800+ | 2GB Kingston PC3200 RAM | ASUS A8N-SLI Deluxe | eVGA 8800GTS 320MB | SiliconDust HDHomeRun QAM | ATI HDTV Wonder | ATI TV Wonder 650 | Sapphire T550P | PowerColor T550P PCIe | NEC ND-3540A | Seagate 500 GB HDD | WD 320 GB HDD | Maddog BTX/ATX 500W PSU | Modified Castek CK-1018-1A Tower Case | XBox 360 MCE Extender | XBox 360 HD DVD Drive | Hauppauge HD PVR | Vista Home Premium Retail SP2

Dual 17” LCD | AMD Athlon 64 X2 3800+ | 1GB Kingston PC3200 | ASUS A8N32-SLI Deluxe | AIW X1900 | HDTV Wonder | Visiontek T550 Pro | NEC ND-3520A | 4x 250GB HDD | CoolerMaster 500W PSU | Antec Server Case | Media Center Edition 2005 SP2


LG 42" 1080p 120Hz HDTV 42LH40 | HP P6150 | Intel E5300 | 4GB DDR2 | IPIEL-LA3 | Intel GMA X4500 HD | ATI Theater 550 | SiliconDust HDHomeRun QAM | 500GB HDD | HP Media Smart Case | Windows 7 Ultimate 64bit

Samsung 40" 1080p HDTV LN40A500 | HP m1070n MCE PC | Intel 520 P4 2.8GHz HTT | 2GB PC3200 | ASUS PTGD1-LA | eVGA 9500GT | BlackBird NTSC | SiliconDust HDHomeRun QAM | NEC ND-3500 | Seagate 750GB HDD | HP Media Smart Case | Vista Home Premium Retail SP2

Windows Home Server PP3 | Athlon XP 1900+ | 1.5GB DDR 400 | ASUS A7N8X Deluxe | AIW 9800 Pro | ~3.5TB HDD


HP LX195 MediaSmart Windows Home Server
Agustus is offline   Reply With Quote
Old Mar 30, 2007, 08:03 AM   #6
edelbeb
Newbie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 3
edelbeb is still being judged by the masses


Default

I've had what I think is the same issue. Actually, the Catalyst Media Center folder does not open. Rather, the c:\program files\ati folder, which contains on the Catalyst Media Center folder opens.

I fixed that problem using Autoruns (free, I believe, from http://www.microsoft.com/technet/sys.../autoruns.mspx) and examining my "Run" key in (HKLM/software/microsoft/windows/currentversion/run). I'm not on my PC, so I'm going by memory, but, after installing ATI drivers, one of the run entries (I think it's for CCC or CCCstart OR CLIstart or something like that) is modified to include the closing quotation mark in the middle of the command line. Consequently, the system sees the command as "c:\program files\ati" and ignores everything after the closing quoatation mark. A simple registry edit puts everything right. If I remember, I get more precise info once I'm back on my PC. I'm not sure why ATI's installation screws up the closing quotes on some systems and not others.
edelbeb is offline   Reply With Quote
Old Mar 30, 2007, 08:20 PM   #7
xlurkr
Radeon HD 6670
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 26
xlurkr is still being judged by the masses


Default

Great find edelbeb!

On my system, it was in

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

and the key was

ATIDeviceDetect

which had the value

"C:\Program Files\ATI Multimedia\main\ATIDtct.EXE"

without the quotes. As you noted, that would stop at the space after ATI and launch explorer open to that directory. Adding quotes at the beginning and end fixed it for me. Thanks for the clue!

-Tom
xlurkr is offline   Reply With Quote
Old Mar 30, 2007, 09:14 PM   #8
x-tech
Windows 7 Junkie
 
Join Date: Jun 2005
Location: Canada Boonies
Posts: 241
x-tech is still being judged by the masses


Default

Quote:
Originally Posted by x-tech View Post
This was happening to me until I removed an old registry entry for MMC in my startup. No more CMC folder after that!

It couldn't be that easy?!
Yep, just as I said.

Thanks for the info edelbeb!
x-tech is offline   Reply With Quote
Old Mar 31, 2007, 02:07 AM   #9
edelbeb
Newbie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 3
edelbeb is still being judged by the masses


Default

Glad to see it worked! On my system, it was the C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static\CLIStart.exe entry that was messed up. It's interesting that the messed up registry values occur for different entries.

Last edited by edelbeb : Apr 2, 2007 at 07:48 AM. Reason: I was sloppy in checking the value of the registry entry I had edit. Sorry.
edelbeb is offline   Reply With Quote
Old Mar 31, 2007, 02:45 AM   #10
boomstick360
Radeon HD 6770
 
Join Date: Mar 2007
Location: United States Oregon
Posts: 93
boomstick360 is still being judged by the masses


ATI Technologies

awsome that u figured it out lol
boomstick360 is offline   Reply With Quote
Old Mar 31, 2007, 04:14 PM   #11
tagteam
Radeon HD 6670
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 39
tagteam is still being judged by the masses


Default

Oh, for the LOVE OF GOD! I can't believe it was that simple!

On my machines, it was the C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static\CLIStart.exe entry. After I enclosed that entry in quotes, no more ATI folder opening at startup.

THANKS!!!!!!!!!!


Someone should be sending a bill to AMD for this solution!
tagteam is offline   Reply With Quote
Old Jan 19, 2010, 06:57 PM   #12
calvinengsci
Newbie
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 1
calvinengsci is still being judged by the masses


Default

Thanks for all the info above guys. For me it was in:
C:\Program Files\ATI Multimedia\main\ATISched.EXE located under HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run.

For some reason the offending line showed up twice in my registry and in my msconfig --> Startup tab. I put quotes around the offending path by modifying the registry (twice) and the cursed folder disappeared. Thanks again for all your info.
calvinengsci is offline   Reply With Quote
Old Oct 26, 2010, 01:48 PM   #13
ATI-TVW_600USB
Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1
ATI-TVW_600USB is still being judged by the masses


Default

Yes - thanks tons.
Can't count the many times I've reinstalled or installed it on a clean WinXP install.

Just in case for others:
Everytime, I've had two issues with my ATI-TVWonder 600USB install:

1) Error message on system shut down
"CatalystMC.exe - DLL Initialization failed"
Unchecking in msconfig > startup of:
CMCService "C:\Program Files\ATI\Catalyst Media Center\CMCService.exe"
resolved that issue with no known loss of functionality to CMC.
(This did not resolve the loading of my 'C:\Program Files\ATI' folder on bootup).

2) -as with others above. Mine was:
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
I added the quotes at the beginning and end to:
ATIPTA "C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe"
The folder no longer loads on boot up

Thanks tons everyone - Cheers!
ATI-TVW_600USB is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Where can I get Catalyst Media Center Alphamale Multimedia Discussion and Technical Support 8 Feb 17, 2009 02:30 AM
Catalyst Media Center ATI’s new MMC!!! Agustus Multimedia Discussion and Technical Support 39 Dec 18, 2007 06:03 PM
XP Media Center 2005 interface looks remarkably like Catalyst Media Center! ATImeShifter Multimedia Discussion and Technical Support 2 Jan 16, 2007 11:03 PM
Theater Mode & Windows Media Center and Catalyst Media Center: Does it work? cbuchach Multimedia Discussion and Technical Support 3 Dec 24, 2006 10:02 AM
Catalyst Control Center startup error Aurora CATALYST Drivers 0 Sep 5, 2006 09:00 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:46 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
All trademarks used are properties of their respective owners. Copyright ©1998-2011 Rage3D.com
Links monetized by VigLink