Go Back   Rage3D » Rage3D Discussion Area » Gaming and Computing Forums » General Hardware
Rage3D Subscribe Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

General Hardware Talk about PCs/Macs, motherboards, CPUs, sound cards, RAM, hard drives, networking and everything else about computer hardware!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old May 10, 2019, 02:56 PM   #1
Advertisement (Guests Only)

Login or Register to remove this ad
theduce
Il Duce
 
Join Date: Aug 2002
Location: United States ~
Posts: 354
theduce is still being judged by the masses


Default ddr4 400mhz ram

Looking to buy 2 8gb ddr4 4000mhz sticks for msi Z370-A PRO. Currently running DDR 3 2400mz.

Anyone have any experience with this board and ram?
theduce is offline   Reply With Quote
Old May 10, 2019, 04:50 PM   #2
Nagorak
Incarnation of the Nether
 
Join Date: Mar 2001
Location: Amanackia
Posts: 11,721
Nagorak once won a refrigerator on 'The Price is Right'Nagorak once won a refrigerator on 'The Price is Right'Nagorak once won a refrigerator on 'The Price is Right'Nagorak once won a refrigerator on 'The Price is Right'Nagorak once won a refrigerator on 'The Price is Right'Nagorak once won a refrigerator on 'The Price is Right'


Default

I don't have experience with that board, but my experience in general with 4000 MHz memory is kind of poor (granted we're only talking about a couple kits/boards/processors). Hitting memory speeds that high can be limited by both the board or your processor's IMC, so you run into a lot of potential problems.

In my VR box, I am running TridentZ rated for 4133 19-21-21-41 at 3800 15-16-16-32 and tight sub-timings because either the processor (i7 8700K) or board (Z390 Aorus Pro Wifi) won't boot reliably above that point. I have another 4000 C17-17-17-37 kit and it will run no faster than 3800 either, so it's not the memory that's the problem. On top of that, I actually managed to burn out my previous Z270 board by even trying to run it with 4000 MHz memory. I didn't think that was even possible--maybe the board had some other defect?--but after trying to boot at 4000 MHz memory, the board went into a boot cycle and after powering down and removing the battery the board was dead and would no longer boot at all.

You definitely want to get Samsung B-die, but honestly my advice would be to just get TridentZ 3600 MHz C15 and then try to overclock it. That's what I'd do if I had it to do over again. That's a pretty good bin, it will cost you a bit less money, and either way there's a decent chance you're going to encounter some other limiting factor that prevents you from hitting 4000 MHz stably. Beyond 3600 MHz you're hitting seriously diminishing returns, so the performance of 4000 MHz over 3600 MHz at tighter timings isn't going to be much anyway. In fact, if you have to relax timings a lot to hit higher frequency, performance may actually go down.

Otherwise I guess you need to look at something like TridentZ 4000 or 4133 C17-17-17-37, but that's going to set you back $50 more. If you go 4000/4133 C19 it's still slightly more expensive than the TridentZ 3600 C15 and I'd say it's questionable whether it's actually a better bin. Also with 3600 C15, it will almost certainly boot at XMP settings, whereas that might not be the case with the higher rated memory. If the memory won't boot at rated settings then you end up having to customize all the timings yourself for whatever frequency you settle on (which, granted, you should do anyway, but it's nice if XMP actually boots as a starting point). I definitely wouldn't even waste the money on memory with a higher frequency than around 4133.

Anyway, that's just my two cents.

Last edited by Nagorak : May 10, 2019 at 06:03 PM.
Nagorak is offline   Reply With Quote
Old May 10, 2019, 06:00 PM   #3
Och
ATI Champion
 
Join Date: May 2001
Location: United States Born in USSR
Posts: 2,544
Och is still being judged by the masses


Default

Not worth it at all, you will have all kinds of instability issues. Just run the ram at specified intel speed - most of them are 2133 for older CPU, 2400 for 7th gen, and 2666 for 8th/9th gen CPUs.
Och is offline   Reply With Quote
Advertisement (Guests Only)
Login or Register to remove this ad
Old May 11, 2019, 06:08 PM   #4
theduce
Il Duce
 
Join Date: Aug 2002
Location: United States ~
Posts: 354
theduce is still being judged by the masses


Default

Thanks guys,

Any thoughts on these:https://www.amazon.com/Corsair-Venge...16499decc&th=1

Really appreciate the help!
theduce is offline   Reply With Quote
Old May 11, 2019, 07:58 PM   #5
KAC
AMD gfx owners lol...
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pakistan Lahore
Posts: 60,410
KAC is on Chuck Norris' speed-dialKAC is on Chuck Norris' speed-dialKAC is on Chuck Norris' speed-dialKAC is on Chuck Norris' speed-dialKAC is on Chuck Norris' speed-dialKAC is on Chuck Norris' speed-dialKAC is on Chuck Norris' speed-dialKAC is on Chuck Norris' speed-dialKAC is on Chuck Norris' speed-dialKAC is on Chuck Norris' speed-dialKAC is on Chuck Norris' speed-dial


Default

Vengeance are good kits but I prefer Dominators. Instead of Vengeance I would rather get G Skill Trident Z RGB for similar price.
KAC is offline   Reply With Quote
Old May 11, 2019, 09:47 PM   #6
Hapatingjaky
Maximum Disappointment
 
Join Date: Nov 2005
Location: Canada New Ukraine
Posts: 9,801
Hapatingjaky kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHapatingjaky kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHapatingjaky kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHapatingjaky kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHapatingjaky kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHapatingjaky kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHapatingjaky kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHapatingjaky kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHapatingjaky kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHapatingjaky kills 99.99% of germs and leaves hands feeling fresh


Default

__________________
Intel Core i9 10900K @ 5.2GHz, Asus Maximus XII Apex, GSkill Trident-Z Royal DDR4 3200MHz 32GB CAS11, EVGA FTW3 2080Ti Sixtuple SLI, Creative Labs SXFI Theater, Samsung 970 Evo Plus 1TB, Corsair AXI 1500i PSU, ThermalTake View 71, Corsair K95 Platinum RGB, Corsair Dark Core RGB SE, Acer Predator X34, Windows 10 Professional X64
Hapatingjaky is offline   Reply With Quote
Old May 17, 2019, 12:38 AM   #7
theduce
Il Duce
 
Join Date: Aug 2002
Location: United States ~
Posts: 354
theduce is still being judged by the masses


Default

Quote:
Originally Posted by Hapatingjaky View Post
Bought, xmp no issues. Seems great! Thank you!
theduce is offline   Reply With Quote
Old May 17, 2019, 03:19 AM   #8
Nagorak
Incarnation of the Nether
 
Join Date: Mar 2001
Location: Amanackia
Posts: 11,721
Nagorak once won a refrigerator on 'The Price is Right'Nagorak once won a refrigerator on 'The Price is Right'Nagorak once won a refrigerator on 'The Price is Right'Nagorak once won a refrigerator on 'The Price is Right'Nagorak once won a refrigerator on 'The Price is Right'Nagorak once won a refrigerator on 'The Price is Right'


Default

Quote:
Originally Posted by theduce View Post
Bought, xmp no issues. Seems great! Thank you!
There's a good chance you can run it at 3600 C16 if you want to. Just go into BIOS and change your timings to 16-16-16-32-48.
Nagorak is offline   Reply With Quote
Old May 17, 2019, 05:34 PM   #9
the_sextein
Radeon Northern Islands
 
Join Date: May 2004
Posts: 2,390
the_sextein knows why the caged bird singsthe_sextein knows why the caged bird singsthe_sextein knows why the caged bird singsthe_sextein knows why the caged bird singsthe_sextein knows why the caged bird singsthe_sextein knows why the caged bird sings


Default

I bought 4X8GB 3600Mhz Corsair Dominator RAM (linked below) a few months ago and they overclocked to 4000Mhz with the original C16-18-18-36 timings. I had to bump the voltage up from it's default voltage of 1.35v to 1.39v and set it to 4000Mhz and I was all set. It's passed all stress tests and had no real world performance problems. I found the same 32GB kit on Amazon for $500 but it looks like it's sold out everywhere and is no longer listed on the Corsair site. That's probably why this set it is so priced up at the moment. Temps are between 35C and 38C even under prime 95 torture test. It's a great set of RAM if you can find it at sane prices somewhere and with only 16GB it should cut the cost in half. If you get lucky you might find it for $250 to $280 somewhere.

https://www.newegg.com/Product/Produ...5630-_-Product

Last edited by the_sextein : May 17, 2019 at 05:48 PM.
the_sextein is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DDR4 Memory for Ryzen badsykes General Hardware 7 Aug 13, 2017 01:56 PM
DDR4 is here... Redeemed General Hardware 18 Aug 4, 2014 09:24 AM
when is the next RAM iteration hitting? (e.g. DDR3->DDR4 or whatever) aviphysics General Hardware 7 Jan 7, 2013 05:56 AM
DDR4 has arrived erek General Hardware 15 Jan 5, 2011 05:50 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:28 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
All trademarks used are properties of their respective owners. Copyright ©1998-2011 Rage3D.com
Links monetized by VigLink