Go Back   Rage3D » Rage3D Discussion Area » Community and Site Discussions » Off Topic Lounge » Home Theaters and Photography
Rage3D Subscribe Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

Home Theaters and Photography Discussion forum for Home Theater enthusiasts and newbies. Also the place to discuss and post your photography ventures and queries.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Apr 7, 2020, 01:27 PM   #1
Advertisement (Guests Only)

Login or Register to remove this ad
OverclockN'
Radeon Arctic Islands
 
Join Date: Jun 2003
Location: United States Iowa
Posts: 23,393
OverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwards


Subscriber
Default Atmos - Windows/PC Gaming

Anyone here using Atmos through a home theater system with their PC for Windows use and gaming?

I think it was working (I didn't have to do anything special) in Far Cry 5, but I've uninstalled it already and can't verify. I may install again to check. For Resident Evil 2, my receiver never shows that Atmos is working.

I downloaded the Atmos app for windows and ran the Home Theater setup option, and from that point on it worked every time I loaded up the game. However, after a couple days my PC would boot with no audio at all. The only way to recover was to run the Atmos app setup again. I eventually got disgusted with it and uninstalled the app. The audio didn't work the first time after rebooting, but some troubleshooting led me to an error where it had the wrong sound function chosen for my device (parahprasing from bad memory). Anyway, it's worked perfectly fine since then.

So, my question. Is anybody using Atmos for PC gaming and what did you do to get it to work properly? The Windows app is apparently garbage, and some searching showed a lot of users with the same problem I had.
__________________
In the middle of difficulty lies opportunity...Albert Einstein
-------------------------------------------------------
OverclockN' is online now   Reply With Quote
Old Apr 7, 2020, 03:56 PM   #2
Higgy10
Moderator
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 7,946
Higgy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling fresh


Default

Quote:
Originally Posted by OverclockN' View Post
Anyone here using Atmos through a home theater system with their PC for Windows use and gaming?

I think it was working (I didn't have to do anything special) in Far Cry 5, but I've uninstalled it already and can't verify. I may install again to check. For Resident Evil 2, my receiver never shows that Atmos is working.

I downloaded the Atmos app for windows and ran the Home Theater setup option, and from that point on it worked every time I loaded up the game. However, after a couple days my PC would boot with no audio at all. The only way to recover was to run the Atmos app setup again. I eventually got disgusted with it and uninstalled the app. The audio didn't work the first time after rebooting, but some troubleshooting led me to an error where it had the wrong sound function chosen for my device (parahprasing from bad memory). Anyway, it's worked perfectly fine since then.

So, my question. Is anybody using Atmos for PC gaming and what did you do to get it to work properly? The Windows app is apparently garbage, and some searching showed a lot of users with the same problem I had.
hmm never tried for gaming yet, didnt even know there were atmos enabled games
__________________
i7 3770k @ 4.7ghz
Asus P8-Z77 WS mobo
8gig Corsair XMS3
CFX 290
Acer Predator x34 21:9
Intel x25-m 80gb ssd and 500gb SSD
2x1tb WD Black in raid0
Higgy10 is offline   Reply With Quote
Old Apr 7, 2020, 07:55 PM   #3
OverclockN'
Radeon Arctic Islands
 
Join Date: Jun 2003
Location: United States Iowa
Posts: 23,393
OverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwards


Subscriber
Default

Quote:
Originally Posted by Higgy10 View Post
hmm never tried for gaming yet, didnt even know there were atmos enabled games
They sound amazing.

There are a decent amount of PC games that support it now, and XBox One X also has support for it.

Resident Evil 2 is exceptionally good. You can hear scrapes, bumps, and shuffles all around you and above you. It's especially nerve racking when you hear Mr X thumping on your ceiling as he wanders the rooms in the floor directly over you.
__________________
In the middle of difficulty lies opportunity...Albert Einstein
-------------------------------------------------------
OverclockN' is online now   Reply With Quote
Advertisement (Guests Only)
Login or Register to remove this ad
Old Apr 8, 2020, 03:03 PM   #4
Kain
Radeon Caribbean Islands
 
Join Date: Jan 2001
Location: Dubai, UAE
Posts: 4,410
Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'


Default

If you connect an NVIDIA graphics card to a A/V receiver or processor through HDMI, can you get Atmos? I am asking because, if I am not mistaken, NVIDIA graphics cards can output audio as well.
__________________
Intel Core i7-3930K | Corsair Hydro Series H100i PRO | GIGABYTE GA-X79-UD3 | 16 GB Corsair Dominator Platinum DDR3 2133 MHz | EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 GAMING | Creative Sound Blaster AE-9 | Crucial m4 256 GB | Western Digital Caviar Black 2 TB | Pioneer BDR-206DBK | EVGA SuperNOVA 850 P2 | Corsair Obsidian Series 650D | ASUS ROG Swift PG279Q | 2 x JBL LSR305 + 1 x JBL LSR310S | Microsoft SideWinder X4 | Logitech G502 Proteus Spectrum | SteelSeries QcK mini | Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
Kain is offline   Reply With Quote
Old Apr 8, 2020, 06:27 PM   #5
Higgy10
Moderator
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 7,946
Higgy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling fresh


Default

Quote:
Originally Posted by Kain View Post
If you connect an NVIDIA graphics card to a A/V receiver or processor through HDMI, can you get Atmos? I am asking because, if I am not mistaken, NVIDIA graphics cards can output audio as well.
yes movies work fine here
__________________
i7 3770k @ 4.7ghz
Asus P8-Z77 WS mobo
8gig Corsair XMS3
CFX 290
Acer Predator x34 21:9
Intel x25-m 80gb ssd and 500gb SSD
2x1tb WD Black in raid0
Higgy10 is offline   Reply With Quote
Old Apr 8, 2020, 08:36 PM   #6
OverclockN'
Radeon Arctic Islands
 
Join Date: Jun 2003
Location: United States Iowa
Posts: 23,393
OverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwards


Subscriber
Default

Yeah, the audio is pass-through in the card through the HDMI cable.

However, it's one aspect of it I don't understand. If it's straight pass-through, why is atmos an issue? You still need to select stereo, 5.1, 7.1, and atmos through the sound properties on the PC...so I guess it's still choosing what audio signal to send out to the receiver?
__________________
In the middle of difficulty lies opportunity...Albert Einstein
-------------------------------------------------------
OverclockN' is online now   Reply With Quote
Old Apr 9, 2020, 06:53 AM   #7
Higgy10
Moderator
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 7,946
Higgy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling fresh


Default

Quote:
Originally Posted by OverclockN' View Post
Yeah, the audio is pass-through in the card through the HDMI cable.

However, it's one aspect of it I don't understand. If it's straight pass-through, why is atmos an issue? You still need to select stereo, 5.1, 7.1, and atmos through the sound properties on the PC...so I guess it's still choosing what audio signal to send out to the receiver?
it still needs a proper audio decoder for it. MadVR+LAV audio filter
__________________
i7 3770k @ 4.7ghz
Asus P8-Z77 WS mobo
8gig Corsair XMS3
CFX 290
Acer Predator x34 21:9
Intel x25-m 80gb ssd and 500gb SSD
2x1tb WD Black in raid0
Higgy10 is offline   Reply With Quote
Old Apr 9, 2020, 09:18 AM   #8
OverclockN'
Radeon Arctic Islands
 
Join Date: Jun 2003
Location: United States Iowa
Posts: 23,393
OverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwards


Subscriber
Default

Quote:
Originally Posted by Higgy10 View Post
it still needs a proper audio decoder for it. MadVR+LAV audio filter
Huh? For PC games?

I don't use my PC for movies, ever.
__________________
In the middle of difficulty lies opportunity...Albert Einstein
-------------------------------------------------------

Last edited by OverclockN' : Apr 9, 2020 at 11:08 AM.
OverclockN' is online now   Reply With Quote
Old Apr 9, 2020, 12:35 PM   #9
Higgy10
Moderator
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 7,946
Higgy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling fresh


Default

Quote:
Originally Posted by OverclockN' View Post
Huh? For PC games?

I don't use my PC for movies, ever.
aha well me bad
__________________
i7 3770k @ 4.7ghz
Asus P8-Z77 WS mobo
8gig Corsair XMS3
CFX 290
Acer Predator x34 21:9
Intel x25-m 80gb ssd and 500gb SSD
2x1tb WD Black in raid0
Higgy10 is offline   Reply With Quote
Old Apr 9, 2020, 01:49 PM   #10
OverclockN'
Radeon Arctic Islands
 
Join Date: Jun 2003
Location: United States Iowa
Posts: 23,393
OverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwardsOverclockN' can recite pi backwards


Subscriber
Default

Quote:
Originally Posted by Higgy10 View Post
aha well me bad
OK, I just wasn't sure what you meant since it's the first time I've heard of that software. I use my TV app for Netflix/Prime and my 4k player for everything else.
__________________
In the middle of difficulty lies opportunity...Albert Einstein
-------------------------------------------------------
OverclockN' is online now   Reply With Quote
Old Apr 10, 2020, 10:55 AM   #11
Higgy10
Moderator
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 7,946
Higgy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling freshHiggy10 kills 99.99% of germs and leaves hands feeling fresh


Default

Quote:
Originally Posted by OverclockN' View Post
OK, I just wasn't sure what you meant since it's the first time I've heard of that software. I use my TV app for Netflix/Prime and my 4k player for everything else.
madvr is a video decoder(i use mpc-hc) best quality imo and only program that handles hdr properly

lav is a the audio decoder, supports all the dolby and dts options plus everything else under the sun
__________________
i7 3770k @ 4.7ghz
Asus P8-Z77 WS mobo
8gig Corsair XMS3
CFX 290
Acer Predator x34 21:9
Intel x25-m 80gb ssd and 500gb SSD
2x1tb WD Black in raid0
Higgy10 is offline   Reply With Quote
Old Apr 30, 2020, 02:36 PM   #12
barleystout
Radeon R700
 
Join Date: Jul 2012
Location: United States Louisiana
Posts: 868
barleystout once held a door open for a complete strangerbarleystout once held a door open for a complete strangerbarleystout once held a door open for a complete strangerbarleystout once held a door open for a complete stranger


Default

Quick question concerning Dolby Atmos for headphones.


Does this work if I'm sending it through an external DAC?


If I enable Dolby Atmos for headphones in Sound Control for the Schiit Modi, does that correctly pass through the Modi?


Hope that makes sense.
barleystout is offline   Reply With Quote
Old May 3, 2020, 09:33 PM   #13
Trunks0
Keeping an open mind
 
Join Date: Nov 2000
Location: Canada Vancouver, B.C., Canada
Posts: 19,232
Trunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird sings


Subscriber
Default

It should. No reason it shouldn't
__________________
-Trunks0
not speaking for all and if I am wrong I never said it.
(plz note that is meant as a joke)


System:
Gigabyte Z87X D3H - Intel i5 4670k @ 4.2Ghz - CoolerMaster Hyper 212 Black RGB - 16Gb Kingston HyperX Black DDR3-1600 - Asus DRW-24F1ST DVD±RW - Samsung 850 Evo 250Gib - 4TiB Seagate - Asus Radeon R9 Fury STRIX - X-Fi XtremeMusic(darkside lives on) - Windows 10 64-bit
Trunks0 is offline   Reply With Quote
Old May 21, 2020, 04:04 PM   #14
Athena
Radeon Caribbean Islands
 
Join Date: Sep 2003
Location: United States Paragon City
Posts: 4,348
Athena once held a door open for a complete strangerAthena once held a door open for a complete strangerAthena once held a door open for a complete strangerAthena once held a door open for a complete stranger


Default

What would be the point of "Atmos" below 7.1 on headphones 2.0? O_o
__________________
“Are you at all concerned, as Trump said, that we cannot let the cure be worse than the problem itself?” Haines asked.

Biden noted in his reply that the COVID-19 cure “will make the problem worse, no matter what.”
Athena is offline   Reply With Quote
Old May 22, 2020, 02:43 PM   #15
Trunks0
Keeping an open mind
 
Join Date: Nov 2000
Location: Canada Vancouver, B.C., Canada
Posts: 19,232
Trunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird sings


Subscriber
Default

It does a virtual multi-channel surround thing, only with more channels I think if available??? So it's like Creative Labs CMSS-3D, Windows Sonic for Headphones or as the feature was originally called by Dolby them selves, Dolby Headphone.

Can be pretty handy when a game doesn't have good 3D positional audio.
__________________
-Trunks0
not speaking for all and if I am wrong I never said it.
(plz note that is meant as a joke)


System:
Gigabyte Z87X D3H - Intel i5 4670k @ 4.2Ghz - CoolerMaster Hyper 212 Black RGB - 16Gb Kingston HyperX Black DDR3-1600 - Asus DRW-24F1ST DVD±RW - Samsung 850 Evo 250Gib - 4TiB Seagate - Asus Radeon R9 Fury STRIX - X-Fi XtremeMusic(darkside lives on) - Windows 10 64-bit
Trunks0 is offline   Reply With Quote
Old May 26, 2020, 06:44 PM   #16
xCLAVEx
Not gone
 
Join Date: Feb 2001
Posts: 23,929
xCLAVEx once held a door open for a complete strangerxCLAVEx once held a door open for a complete strangerxCLAVEx once held a door open for a complete strangerxCLAVEx once held a door open for a complete stranger


Default

My laptop came with Atmos for it's speakers and it actually takes definition away from the sounds in a lot of cases. I had to really fiddle with the manual settings for it to sound decent.
__________________
"When you are dead, you don't know that you are dead. It is difficult only for the others. It is the same when you are Stupid. "

"Be careful what you say, not everybody is open minded"

"If Fascism Ever Comes to America, It Will Come in the Name of Liberalism -Ronald Reagan"
xCLAVEx is offline   Reply With Quote
Old May 26, 2020, 10:59 PM   #17
Trunks0
Keeping an open mind
 
Join Date: Nov 2000
Location: Canada Vancouver, B.C., Canada
Posts: 19,232
Trunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird singsTrunks0 knows why the caged bird sings


Subscriber
Default

Yea I've never found it to be the best of these types of tech(It tries to hard to simulate a room imho). But it can serve a purpose.
__________________
-Trunks0
not speaking for all and if I am wrong I never said it.
(plz note that is meant as a joke)


System:
Gigabyte Z87X D3H - Intel i5 4670k @ 4.2Ghz - CoolerMaster Hyper 212 Black RGB - 16Gb Kingston HyperX Black DDR3-1600 - Asus DRW-24F1ST DVD±RW - Samsung 850 Evo 250Gib - 4TiB Seagate - Asus Radeon R9 Fury STRIX - X-Fi XtremeMusic(darkside lives on) - Windows 10 64-bit
Trunks0 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Atmos Setup Higgy10 Home Theaters and Photography 2 Mar 5, 2020 10:12 PM
Windows 8 or Windows 7 from a gaming perspective Trunks0 PC Gaming 33 Sep 24, 2013 02:02 AM
Windows 8 Pro Gaming? What up? KAC PC Gaming 76 Jan 15, 2013 08:49 AM
Why no gaming OS with windows ? Debonair PC Gaming 26 Sep 1, 2008 03:39 AM
WINDOWS & GAMING acidrains PC Gaming 41 Feb 14, 2005 10:08 AM


All times are GMT -5. The time now is 09:50 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
All trademarks used are properties of their respective owners. Copyright ©1998-2011 Rage3D.com
Links monetized by VigLink