Go Back   Rage3D » Rage3D Discussion Area » Gaming and Computing Forums » PC Gaming
Rage3D Subscribe Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

PC Gaming Discuss all PC games, past and present. Talk about your favorite games, share tips and strategies, and anything else relating to computer games.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Mar 5, 2013, 12:44 AM   #1
Advertisement (Guests Only)

Login or Register to remove this ad
Kain
Radeon Caribbean Islands
 
Join Date: Jan 2001
Location: Dubai, UAE
Posts: 4,152
Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'


Default Is EAX natively supported in Windows 8?

Now that I've installed Windows 8 Pro, can I natively run EAX games will full support?
Kain is offline   Reply With Quote
Old Mar 5, 2013, 12:54 AM   #2
Seyiji
Team 🌙 Moon
 
Join Date: Jun 2004
Location: Manches Manchesville
Posts: 13,262
Seyiji has achieved the Highest Pinnacle of ReputationSeyiji has achieved the Highest Pinnacle of ReputationSeyiji has achieved the Highest Pinnacle of ReputationSeyiji has achieved the Highest Pinnacle of ReputationSeyiji has achieved the Highest Pinnacle of ReputationSeyiji has achieved the Highest Pinnacle of ReputationSeyiji has achieved the Highest Pinnacle of ReputationSeyiji has achieved the Highest Pinnacle of ReputationSeyiji has achieved the Highest Pinnacle of ReputationSeyiji has achieved the Highest Pinnacle of ReputationSeyiji has achieved the Highest Pinnacle of Reputation


Default

Quote:
Originally Posted by Kain View Post
Now that I've installed Windows 8 Pro, can I natively run EAX games will full support?
EAX has been gone since Windows Vista. Last I checked it doesn't exist even if you have an EAX capable card.

Don't take my word as law though since i use onboard and haven't followed Creative since Vista
__________________
,____,
[^_^]
/)___)

-"---"-
Rage3D PC Gaming Hit-List
Official PC Gaming Deals Thread
Has the above thread been misplaced/renamed/merged/stickied/locked? Well then there's a doins transpirin! Find the tome and bring forth the sacrifice to restore peace and order.
"VIAGRA FALLS, slowly I turned, and step by step, inch by inch, I walked up to him, I smashed him, I hit him, I bonked him, I bopped him, I socked him and I mashed his face and I knocked him down."

Last edited by Seyiji : Mar 5, 2013 at 01:03 AM.
Seyiji is offline   Reply With Quote
Old Mar 5, 2013, 01:02 AM   #3
Kain
Radeon Caribbean Islands
 
Join Date: Jan 2001
Location: Dubai, UAE
Posts: 4,152
Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'Kain once won a refrigerator on 'The Price is Right'


Default

In Windows 7, EAX worked in Doom 3 for me without any mods/alterations. Even on the stock drivers for my sound card.
Kain is offline   Reply With Quote
Advertisement (Guests Only)
Login or Register to remove this ad
Old Mar 5, 2013, 02:16 AM   #4
t3hl33td4rg0n
env x='() { :;};
 
Join Date: Jul 2012
Location: United States Kent, OH
Posts: 1,719
t3hl33td4rg0n can recite pi backwardst3hl33td4rg0n can recite pi backwardst3hl33td4rg0n can recite pi backwardst3hl33td4rg0n can recite pi backwardst3hl33td4rg0n can recite pi backwardst3hl33td4rg0n can recite pi backwardst3hl33td4rg0n can recite pi backwards


Default

You'll probably want to grab Creative ALchemy to enable support for EAX enabled games using DirectSound.

Just run it and add the games that you want to play to the list. It adds a DLL and a few other files to enable EAX sound.
__________________
Gaming Computer: Core i7 3770k | MSI Z77 MPOWER | MSI 1080 Twin Frozr | Acer Predator X34 | 16GB G.SKILL DDR3 PC2100 | Antec DF-85 | Cooler Master Silent Gold Pro 800W | 512GB Samsung 860 EVO | 4TB WDC Black | 4TB HGST
Server: Core i5 4670 | MSI Z87 MPOWER MAX AC | eVGA GTX980 | 8GB G.SKILL DDR3 1866 | Lian-Li V2120X | Corsair RM750 750W | 500GB SSD | 4x 4TB WDC Red
t3hl33td4rg0n is offline   Reply With Quote
Old Mar 5, 2013, 03:23 AM   #5
sMashPiranha
Radeon Volcanic Islands
 
Join Date: Apr 2002
Location: New Zealand New Zealand
Posts: 3,598
sMashPiranha is still being judged by the masses


Default

EAX works the same in 8 as it did in 7 and Vista. You'll need Alchemy for old stuff that needed Directsound3d, as above.
sMashPiranha is offline   Reply With Quote
Old Mar 5, 2013, 10:55 AM   #6
koralis
Radeon 5850
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2,506
koralis once held a door open for a complete strangerkoralis once held a door open for a complete strangerkoralis once held a door open for a complete strangerkoralis once held a door open for a complete stranger


Default

Hardware audio in Win8 doesn't mean the same as it did with Win98. Now it means an audio coprocessor/dsp. In other words, you get the same sound with or without hardware audio, what changes is who does the calculations.
__________________
A hobbiest foundry and forge in progress, plans, suppliers, showcasing ideas

Kcrucible - Playing with Fire
koralis is offline   Reply With Quote
Old Mar 5, 2013, 01:39 PM   #7
Loser-P
Radeon HD 4850
 
Join Date: Jan 2002
Location: United States San Jose CA.
Posts: 124
Loser-P is still being judged by the masses


Default

Starting with Windows Vista hardware acceleration via direct sound was removed. So if a game used direct sound you would get stereo software emulation. In order to get full EAX/hardware accelerated sound in those games you would have to use Creative's ALchemy which intercepted direct sound api requests and translated them to openAL.

The few games that have been released in the last 5 years or so that use EAX do it via openAL so ALchemy isn't required for them.
__________________
My System Specs
Loser-P is offline   Reply With Quote
Old Mar 5, 2013, 10:32 PM   #8
Argoon1981
Radeon Northern Islands
 
Join Date: Apr 2007
Location: Portugal Braga
Posts: 2,072
Argoon1981 once held a door open for a complete strangerArgoon1981 once held a door open for a complete strangerArgoon1981 once held a door open for a complete strangerArgoon1981 once held a door open for a complete stranger


Default

OpenAl unfortunately is also going the way of the dodo, is used less and less on games now, being replaced by FMOD that afaik has no hardware acceleration capabilities nor even true 3D sound, it has 3D sound mind you the problem is that on FMOD the directional sound is treated like this "this sounds comes from the left channel or any other channel and have this volume and FX", on OpenAL sound is treated like this " this sound has this xyz coordinate on the game world, it is being blocked, occluded or deflected by this geometry modify sound accordingly ".

Creative is to blame on the death of OpenAL they bought it made it closed source just to let it die and rot, their new sound cards don't even use true hardware acceleration what imo kills the purpose of using a sound card.

I most say tho that there's some forks of the OpenAL code before Creative bought it but they or aren't used at all in games or used only on a few, they are OpenALsoft and Rapture3D this last one is a closed commercial option used on the Dirt games, it has the benefit of using a real 3D sound system that works fantastically with headphones like the old A3D system from Aureal, neither have hardware acceleration unfortunately.
__________________
AMD Ryzen 7 1800X 3.6 Ghz
AMD RX 570 8GB
16GB DDR4
Creative SB Audigy 4
W10 64bits

My modeling portfolio

Last edited by Argoon1981 : Mar 5, 2013 at 10:37 PM.
Argoon1981 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Guide For Running bigadv On Windows Natively (A3 Core) erek Distributed Computing (Team Rage3D) 1 Oct 23, 2010 06:29 PM
200GB hard drives not supported by windows????.... slick General Hardware 17 Apr 24, 2003 01:34 PM
AIW Radeon won't be supported in Windows XP? Coyote AMD Radeon Discussion and Support 7 Sep 3, 2001 07:25 PM
Doesn't anyone care that Video For Windows is not supported and WHY ? Nic Colt AIW / Multimedia Discussion and Technical Support 6 Jan 19, 2001 04:06 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:06 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
All trademarks used are properties of their respective owners. Copyright ©1998-2011 Rage3D.com
Links monetized by VigLink