Go Back   Rage3D » Rage3D Discussion Area » Gaming and Computing Forums » Console Gaming
Rage3D Subscribe Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

Console Gaming A place to discuss our favourite past and present gaming consoles. Talk about your favorite games, get nostalgic and share tips and strategies.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Sep 11, 2005, 03:31 PM   #1
Advertisement (Guests Only)

Login or Register to remove this ad
Ryan3dFan
Radeon R420
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 229
Ryan3dFan is still being judged by the masses


Default VGA adapter for playing console games on pc monitor

What are some good VGA Adapter's for this purpose? I know there are some that are specifically made for particular consoles, while others just have A/V inputs. I would prefer one with A/V inputs as I have both a PS2 and GameCube. I am not aware of any adapters for the GC.

My question is what are some good ones and where can I get one? It seems you can't purchase these in stores. I've looked quite a few places. If anyone knows a place I can actually go and pick one up that would be awesome. Otherwise I will have to get one off the internet and I haven't found any reliable looking sites yet. Any suggestions would be great.
Ryan3dFan is offline   Reply With Quote
Old Sep 11, 2005, 06:11 PM   #2
Qb2k5
Alienware Certified
 
Join Date: Oct 2002
Location: United States South Florida
Posts: 12,434
Qb2k5 is still being judged by the masses


Default Digi VD-Z3

Best xbox adapter I eve used.

VD-Z3




I bought this to replace my older X-Blaster adapter.

The difference between the X-Blaster I had and my new VD-Z3 is huge!!!

1. Framerates look alot smoother with the VD.

2. The screen is alot more crisper and clearer to read. Graphics look alot more cleaner. Edges and far distance objects are alot more cleaner.

3. Color difference is out of this world!!! Trust me!

4. Unlike on most other adapters for the Xbox/GC, they dont have a switch for you to switch between game console and pc. The VD has a switch to do that without having to replug wires etc.

5. This is the only adapter that comes with the HD-KIT plug. Meaning it comes with a plug that has component cables, and that 5.1 sound input right here:








Best VGA EVER!!!

Read this Teamxbox review that encouraged me to buy it. HERE!!

Read peoples comments on their forum!

Hope I helped!
Qb2k5 is offline   Reply With Quote
Old Sep 12, 2005, 11:40 AM   #3
Ryan3dFan
Radeon R420
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 229
Ryan3dFan is still being judged by the masses


Default

This looks real nice. So essentially I would just need to buy component output cables for my GC and PS2 along with this?
Ryan3dFan is offline   Reply With Quote
Advertisement (Guests Only)
Login or Register to remove this ad
Old Sep 12, 2005, 03:40 PM   #4
DeadmanINC
Radeon R100
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 31
DeadmanINC is still being judged by the masses


Default

Quote:
Originally Posted by Ryan3dFan
This looks real nice. So essentially I would just need to buy component output cables for my GC and PS2 along with this?
Yes and no. Although the PS2 CAN output progressive scan, not all games do and the ones that can require you to hold down a couple buttons on the controller and answer a question (you can see anything during this time). If I'm not mistaken, you need to hold down the B button while the games is loading and it should automatically switch to PS.
__________________
System : Asus A8N32-SLI
CPU : AMD 64 X2 3800+
Videocard : Sappihre X1800XL
HDD : Maxtor 200GB ATA 8 MB Cache
Memory : 2 x 512 OCZ Platinum Rev 2
SoundCard : SoundBlaster Audigy 2 ZS
Burner : Pioneer DVR109
DeadmanINC is offline   Reply With Quote
Old Sep 12, 2005, 05:07 PM   #5
Hamidxa
Banned
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 17,256
Hamidxa is still being judged by the masses


Default

Quote:
Originally Posted by Qb2k5
Best xbox adapter I eve used.

VD-Z3




I bought this to replace my older X-Blaster adapter.

The difference between the X-Blaster I had and my new VD-Z3 is huge!!!

1. Framerates look alot smoother with the VD.

2. The screen is alot more crisper and clearer to read. Graphics look alot more cleaner. Edges and far distance objects are alot more cleaner.

3. Color difference is out of this world!!! Trust me!

4. Unlike on most other adapters for the Xbox/GC, they dont have a switch for you to switch between game console and pc. The VD has a switch to do that without having to replug wires etc.

5. This is the only adapter that comes with the HD-KIT plug. Meaning it comes with a plug that has component cables, and that 5.1 sound input right here:








Best VGA EVER!!!

Read this Teamxbox review that encouraged me to buy it. HERE!!

Read peoples comments on their forum!

Hope I helped!

The review didnt specify something really really important, and since youve used it, i was wondering if you could answer this for me.

He (the reviewer) mentions that the Amped 2 pic was taken at 1024x768, but the Xbox was set to play the game at 720P (1280x720).

What he didnt specify however is whether or not that adapter will resize the image (from its original 720P) to fit the resolution that your monitor is running at (in his case presumably 1024x768)?

I hate it when these reviews dont go into the more technical points.
Hamidxa is offline   Reply With Quote
Old Sep 12, 2005, 09:53 PM   #6
hazindu
I put the zin in Hadu!!!
 
Join Date: Jul 2004
Location: United States Smartassville
Posts: 2,629
hazindu is still being judged by the masses


Default

So where is the best place to buy one from?
__________________
"In the beginning, the universe was created. This made a lot of people very angry, and has been widely regarded as a bad idea." - Douglas Adams
hazindu is offline   Reply With Quote
Old Sep 12, 2005, 10:33 PM   #7
Qb2k5
Alienware Certified
 
Join Date: Oct 2002
Location: United States South Florida
Posts: 12,434
Qb2k5 is still being judged by the masses


Default

Quote:
Originally Posted by Hamidxa
The review didnt specify something really really important, and since youve used it, i was wondering if you could answer this for me.

He (the reviewer) mentions that the Amped 2 pic was taken at 1024x768, but the Xbox was set to play the game at 720P (1280x720).

What he didnt specify however is whether or not that adapter will resize the image (from its original 720P) to fit the resolution that your monitor is running at (in his case presumably 1024x768)?

I hate it when these reviews dont go into the more technical points.

Too answer your question I have two 720p games. TrueCrimes and NBA 2k3. Both run in true 720p. I have to manuelly re-size the picture because it doesnt fit my 17inch Viewsonic Crt monitor. So yes its true 720p!

Hope I answered your question.
Qb2k5 is offline   Reply With Quote
Old Sep 13, 2005, 02:07 AM   #8
Hamidxa
Banned
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 17,256
Hamidxa is still being judged by the masses


Default

Quote:
Originally Posted by Qb2k5
Too answer your question I have two 720p games. TrueCrimes and NBA 2k3. Both run in true 720p. I have to manuelly re-size the picture because it doesnt fit my 17inch Viewsonic Crt monitor. So yes its true 720p!

Hope I answered your question.

So wait.
This might get confusing, but follow me here.

Does this thing in other words (whats a good word here)...basically just transfer the image over, or also resize and convert it?

By resize and convert I mean to say the following:

Lets say for example the original game signal is at 720p (1280x720 resolution), and lets say your monitor (an LCD) has a native resolution of 1600x1200.
Now will that image be converted from 720p to 1600x1200 and thus fill the entire LCD screen without stretching?

If not, then will that image simply still be 720p (1280x720) but allow you the option of either:
a) playing it in a small window at 1280x720 (on say an LCD, instead of its native res of 1600x1200)
In which case you lose image size.
or
b) would you still have the option of making it stretch to fit the entire screen, BUT instead of it stretching to fit your screen at your screens native res (in this case 1600x1200) would it just stretch to fit at 1280x720?
In which case you lose image quality (monitor running at non-native res).
Hamidxa is offline   Reply With Quote
Old Sep 13, 2005, 01:32 PM   #9
willy0508
Dooh!
 
Join Date: Apr 2003
Location: United States Canonsburg, PA
Posts: 556
willy0508 is still being judged by the masses


Default

I'm looking to buy also. What about this one? Which is better?
http://www.x2vga.com/
__________________
__________________________________________
Gamer Tag = willy0508
PSN = willy0508
willy0508 is offline   Reply With Quote
Old Sep 13, 2005, 01:53 PM   #10
andrewfee
Rage3D Veteran
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 1,258
andrewfee is still being judged by the masses


Default

The VD-Z3 is the best Component > VGA transcoder there is for that sort of money, however it'll only work with progressive scan.

This should be ok for an NTSC(U/J) Gamecube, as most games support 480p, however there's only a handful of PS2 titles that do it.

You'll be much better off buying a de-interlacer/line doubler. While they are more expensive, they'll work with all your games.

The best one out there for games is the XRGB2+
It will take component, d-term, japanese rgb, s-video and composite. I've only ever used it with Component, D-Term and JRGB though. The cheaper line doublers will only work with s-vid/composite, and potentially add lag while they do the upconversion to vga. This is not the case with the XRGB2+

The results are stunning when hooked up to a CRT monitor, and very impressive on an LCD too. It gives you full control over R/G/B values, gamma, sync etc. Worth every penny.
andrewfee is offline   Reply With Quote
Old Sep 13, 2005, 03:22 PM   #11
ArturNOW
GeForce 6600GT
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 106
ArturNOW is still being judged by the masses


Default

Isn't it better to bey a video card with VIVO? I've got GF 6600GT with composite and s-video in.
ArturNOW is offline   Reply With Quote
Old Sep 13, 2005, 04:59 PM   #12
Qb2k5
Alienware Certified
 
Join Date: Oct 2002
Location: United States South Florida
Posts: 12,434
Qb2k5 is still being judged by the masses


Default

Yes it goes true 720p res, and you have to resize it to fit your monitor. If I run a 720p game for example, the full picture doesnt fill up my screen. Hence I have to manully resize the width so it fits the screen.


I would highly reccomened going to VD's website forum that I posted above. Their tech guys are very fast in answering questions.
Qb2k5 is offline   Reply With Quote
Old Sep 13, 2005, 05:33 PM   #13
andrewfee
Rage3D Veteran
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 1,258
andrewfee is still being judged by the masses


Default

Quote:
Originally Posted by ArturNOW
Isn't it better to bey a video card with VIVO? I've got GF 6600GT with composite and s-video in.
No, Composite/S-Video look crap, especially when compared to component/rgb.
andrewfee is offline   Reply With Quote
Old Sep 30, 2005, 03:16 PM   #14
Sorrow
Walking the Line
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 3,441
Sorrow once held a door open for a complete strangerSorrow once held a door open for a complete strangerSorrow once held a door open for a complete stranger


Default

so if I get that VGA adapter, it'll let me play Xbox on my monitor?
__________________
In reply to fastfood:

Quote:
Originally Posted by Villainess View Post
:lol: budget nugget.
Specs:
AMD 64 3000+ (CG core) @ 2.25ghz
Giga-byte 6800GT @ 385/1050
512x2 Corsair pc3200 RAM
WD 80gb SATA
Soltek nForce3 250 mobo
19" LG FLATRON (L1920p) LCD
Sorrow is offline   Reply With Quote
Old Oct 3, 2005, 03:59 PM   #15
Qb2k5
Alienware Certified
 
Join Date: Oct 2002
Location: United States South Florida
Posts: 12,434
Qb2k5 is still being judged by the masses


Default

Yup...In progressive scan. In which you can say bye bye to blurriness! Hello pc styled graphics.
Qb2k5 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
hah been playing console retro games on my pc! Pirate Neilsouth Console Gaming 24 Jan 8, 2007 02:21 AM
Good monitor for playing PC games? vindikation General Hardware 7 Aug 3, 2005 06:34 PM
Playing games on Dual-monitor setup nstuff Radeon Technical Support 4 Aug 18, 2004 08:34 AM
Console controller to PC adapter question. Skyline Console Gaming 20 Aug 15, 2004 01:36 AM
Monitor goes to 60 Hz when playing games only when TV out enabled. Soong Radeon Technical Support 5 Oct 29, 2002 01:21 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:22 PM.



Powered by vBulletin® Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
All trademarks used are properties of their respective owners. Copyright ©1998-2011 Rage3D.com
Links monetized by VigLink