Go Back   Rage3D » Rage3D Discussion Area » Graphics Technology Forums » Radeon Technical Support
Rage3D Subscribe Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

Radeon Technical Support Radeon technical support forum for all Radeon products from the classic Radeon to the latest cutting edge family of graphics cards.

"
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Apr 17, 2012, 11:22 AM   #1
Advertisement (Guests Only)

Login or Register to remove this ad
gamekill
keep gaming!
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 1,075
gamekill is still being judged by the masses


Default Witcher 2 Crossfire black screen crash freeze

I mentioned this problem on the general "Witcher 2 + Patch" thread, but the discussion there is focused on the game itself, and I could not get much help over there.

So:

Normally, starting a new game (and skipping the tutorial) will get you:
1 - a couple of videos showing paragraphs of text;
2 - a short 3d (game engine) sequence where Geralt is running;
3 - a brief black screen;
4 - another 3d (game engine) scene, Geralt's face over the whole screen;
5 - other scenes and then the game starts.

The crash problem:
The game freezes completely during step 3 (a brief black screen). After a few seconds the entire system hangs also, and I am forced to completely reboot the PC.
I also got a black screen crash in a seemingly random moment. I was exploring a dark place and approached (but not clicked) a stair, and the game crashed and the computer hung.

Tried solutions:
-> Turning Crossfire on (no 3rd party apps):


Forcing Crossfire through Radeon Pro app:
-> Using "Dirt 2" profile (someone recommended this) the game runs, but I get annoying flickering of the screen when the game engine dynamically adjusts exposure (gets darker when looking at the sky or places too bright; gets brighter when looking at dark places).
-> Using "AFR Friendly" profile, the game starts normally, but I still get the flickering.
- Using "Lost Planet 9 DX9" profile, the game starts normally, runs ridiculously fast, butter smooth, but the game engine also presents problems when dynamically adjusting exposure in a different manner: the exposure keeps shifting and adjusting, as if trying to focus. Also, the intro gets real choppy and skips a lot (Part 2 above, Geralt running).
- Using "Brothers in Arms" profile is the best so far, but Geralt's hair flickers a lot (and some other minor details on scenery).

Using 12.3 cats + CAP1..

__________________
___my games:_www.chameleongame.com__www.minihuntgame.com__
|| Sony Vaio SVD-1123 ::: 1920x1200 Dell U2412M :::
|| win8 64-bit ::: Mechwarrior Online ::: Tex Murphy Tesla Effect :::
|| WiiU ::: PS4 ::: PS3 ::: PSVita ::: PSN gamekillbr
||_________________________________________________________

Last edited by gamekill : Apr 17, 2012 at 11:52 AM.
gamekill is offline   Reply With Quote
Old Apr 17, 2012, 03:05 PM   #2
Mangler
RIP PC Gaming
 
Join Date: Sep 2002
Location: Sweden Pewpew
Posts: 12,576
Mangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled with


Default

For me the crash only happens during that scene, so I disabled crossfire during the intro, and made a save as soon as the game let me, quit the game.

After that I enabled cf again and loaded up the save and the game was running normally again.
Mangler is offline   Reply With Quote
Old Apr 18, 2012, 04:02 PM   #3
gamekill
keep gaming!
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 1,075
gamekill is still being judged by the masses


Default

Quote:
Originally Posted by Mangler View Post
For me the crash only happens during that scene, so I disabled crossfire during the intro, and made a save as soon as the game let me, quit the game.

After that I enabled cf again and loaded up the save and the game was running normally again.
Thank you for the tip, it worked!
I am getting very good performance without the need for 3rd party apps.
It is a pity that the crash is still there after the intro animation, very annoying for people who don't know about this glitch.
Fingers crossed and constant quicksaving for the rest of the game.

__________________
___my games:_www.chameleongame.com__www.minihuntgame.com__
|| Sony Vaio SVD-1123 ::: 1920x1200 Dell U2412M :::
|| win8 64-bit ::: Mechwarrior Online ::: Tex Murphy Tesla Effect :::
|| WiiU ::: PS4 ::: PS3 ::: PSVita ::: PSN gamekillbr
||_________________________________________________________
gamekill is offline   Reply With Quote
Advertisement (Guests Only)
Login or Register to remove this ad
Old Apr 20, 2012, 08:14 PM   #4
Argoon1981
Rage3D Veteran
 
Join Date: Apr 2007
Location: Portugal Braga
Posts: 1,310
Argoon1981 can beat 'Minesweeper' on any difficultyArgoon1981 can beat 'Minesweeper' on any difficulty


Default

I'm also having crashs on this game that freezes my PC with the sound looping with a 5770 crossfire setup, my drivers are also the 12.3 with cap 1, i tried disabling crossfire with radeonPro and it worked for some time but then it crashed again, it is not crashing in any place in particular like you guys it just randomly crashes during game play with crossfire off (at lest i think radeonPro is disabling crossfire) or during save loading when crossfire is on.

PC specs:

W7 64bits
Intel Q9550 Quad core
8GB of Ram
Crossfire HD5770 (different vendors)
CT 12.3 Cap 1
Creative Audigy 4 with driver ( Daniel K Audigy support pack 3-8)
__________________
Intel i7 2.8 Ghz Quad core
2x AMD/ATI HD 5770
8GB DDR3

My modeling portfolio

Last edited by Argoon1981 : Apr 20, 2012 at 08:24 PM.
Argoon1981 is offline   Reply With Quote
Old Apr 21, 2012, 09:45 AM   #5
Burn
Radeon HD 7970
 
Join Date: Jun 2007
Location: Canada in my house
Posts: 857
Burn is still being judged by the masses


Default

i launched the game recently no crash with 2x 6970 ... im using this

http://www.rage3d.com/board/showthread.php?t=33988187

12.4 + cap 12.3
__________________
-Burn
see button on the left for system specs.


There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot.
Burn is offline   Reply With Quote
Old Apr 21, 2012, 10:12 AM   #6
Mangler
RIP PC Gaming
 
Join Date: Sep 2002
Location: Sweden Pewpew
Posts: 12,576
Mangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled withMangler is not someone to be trifled with


Default

Quote:
Originally Posted by Burn View Post
i launched the game recently no crash with 2x 6970 ... im using this

http://www.rage3d.com/board/showthread.php?t=33988187

12.4 + cap 12.3
It might be a cat 12.3 only issue then, since I'm using cat 12.3 with the 12.3 cap.
Mangler is offline   Reply With Quote
Old Apr 21, 2012, 10:31 AM   #7
Higgy10
Rage3D Veteran
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 3,677
Higgy10 knows why the caged bird singsHiggy10 knows why the caged bird singsHiggy10 knows why the caged bird singsHiggy10 knows why the caged bird singsHiggy10 knows why the caged bird sings


Default

I had to disable cfx for intro also, using 12.4betas and latest caps. Might be a unique 7000 series bug
__________________
i7 3770k @ 4.7ghz
Asus P8-Z77 WS mobo
8gig Corsair XMS3
CFX 290
24" Samsung LCD x3
Intel x25-m 80gb ssd
2x1tb WD Black in raid0
Higgy10 is online now   Reply With Quote
Old Apr 22, 2012, 01:40 PM   #8
gamekill
keep gaming!
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 1,075
gamekill is still being judged by the masses


Default

Quote:
Originally Posted by Argoon1981 View Post
I'm also having crashs on this game that freezes my PC with the sound looping with a 5770 crossfire setup
Try reducing the video ram size to Medium under the Witcher's Configuration utility.

__________________
___my games:_www.chameleongame.com__www.minihuntgame.com__
|| Sony Vaio SVD-1123 ::: 1920x1200 Dell U2412M :::
|| win8 64-bit ::: Mechwarrior Online ::: Tex Murphy Tesla Effect :::
|| WiiU ::: PS4 ::: PS3 ::: PSVita ::: PSN gamekillbr
||_________________________________________________________
gamekill is offline   Reply With Quote
Old Apr 22, 2012, 08:40 PM   #9
Argoon1981
Rage3D Veteran
 
Join Date: Apr 2007
Location: Portugal Braga
Posts: 1,310
Argoon1981 can beat 'Minesweeper' on any difficultyArgoon1981 can beat 'Minesweeper' on any difficulty


Default

Quote:
Originally Posted by gamekill View Post
Try reducing the video ram size to Medium under the Witcher's Configuration utility.


hum...didn't worked and this time freezed my PC right on the menu. I also found that disabling crossfire on CCC is better then using radeonPro, i was able to play 3 hours strait today without any crashs when i disabled crossfire using CCC.
__________________
Intel i7 2.8 Ghz Quad core
2x AMD/ATI HD 5770
8GB DDR3

My modeling portfolio
Argoon1981 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
changing resolution = black screen/freeze (4870) Satch Radeon Technical Support 10 Nov 19, 2009 02:54 AM
GTA IV Issue with black screen or crash james2k50 PC Gaming Support 1 Dec 6, 2008 07:17 PM
Crossfire =black screen Rockman98203 Radeon Technical Support 0 Mar 16, 2007 07:53 PM
Cat 4.4 + cs = black screen crash ? Ajay Radeon Technical Support 1 Apr 26, 2004 08:39 AM
Black screen and Freeze cripp Radeon Technical Support 2 May 1, 2002 11:26 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:41 AM.



Powered by vBulletin® Version 3.6.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
All trademarks used are properties of their respective owners. Copyright ©1998-2011 Rage3D.com
Links monetized by VigLink